Bu yazıda; asliye hukuk mahkemeleri ile ilgili temel bilgiler yer almaktadır. Asliye hukuk mahkemesi nedir? Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar? Asliye hukuk mahkemelerinin görev alanları nelerdir? Detaylar yazımızın devamında…
Asliye Hukuk Mahkemesi Nedir?
Ülkemizde adli yargılama alanında iki tür ana mahkeme bulunmaktadır. Bunlar hukuk ve ceza mahkemeleridir. Hukuk mahkemeleri de kendi içinde iki gruba ayrılmakla birlikte bunlar; asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi olarak faaliyet göstermektedir. Özel hukuk anlaşmazlıklarında genel yetkili olan Asliye Hukuk Mahkemeleri, kurulması zorunlu mahkemeler arasında yer almaktadır. Peki asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar, görevli ve yetkili olduğu alanlar nelerdir inceleyelim.
Asliye Hukuk Mahkemesi Hangi Davalara Bakar, Görevleri Nelerdir?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere asliye hukuk mahkemeleri temel olarak özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla yükümlüdür. Genel yetkili bir mahkeme olan Asliye hukuk mahkemesi, kanunda özel bir durum belirtilmediği sürece özel hukuku ilgilendiren bütün davalara bakmaktadır. Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar, birkaç örnek sıralayalım;
- Miras sözleşmesi iptali
- Mirastan mal kaçırma davası
- Vasiyetname iptali
- Maddi manevi tazminat davası
- Analık davası
- Babalık davası
- Alacak davası
- Tapu iptal ve tescil davası
- Menfi tespit davası
- Haksız işgal davası
Yukarıda sıralanan davalar dışında bir farklı bir dava konunuz varsa ve bununla ilgili kanunla belirlenmiş özel bir mahkeme yoksa yine asliye hukuk mahkemelerinde dava açabilirsiniz.